Hvad er en el-installationsrapport?
Fra 1. maj 2012 er det et krav, at der, foruden en tilstandsrapport, udarbejdes en elinstallationsrapport, før du kan tegne en ejerskifteforsikring.
Det skyldes, at elektricitet er skyld i mange brande. I 2009 forårsagede elektricitet 3.900 brande, 40 procent af brandene skyldtes fejl i elinstallationer. Ifølge en undersøgelse, som Elektricitetsrådet lavede i 2003, havde 8 ud af 10 boliger så graverende fejl, at de kunne starte en brand.
Elektricitetsrådet fandt i gennemsnit 16 fejl pr. bolig, hvoraf halvdelen var i stand til at starte en brand.
Elinstallationsrapporten kan udarbejdes for alle typer ejerboliger, enfamiliehuse, ejerlejligheder samt sommerhuse og nedlagt landbrug.
Rapporten udarbejdes efter, at der har været et eleftersyn på ejendommen af JL-elektrik.
Det er os som autoriserede elinstallatør, der skal stå for eleftersynet og skrive elinstallationsrapporten. Vi skriver rapporten på et særligt skema, som Sikkerhedsstyrelsen har udarbejdet.
Ved gennemgangen vurderer vi alle synlige elinstallationer, og gennemgangen indeholder bl.a.:
Besigtelse af eltavler.
Kontrolmåling af fejlstrømsafbryder.
Stikprøvekontrol af materiel bag afbrydere, stikkontakter og lampeudtag.
Gennemgang af lavvoltsinstallationer.
Elinstallationernes antal og dimensionering.
Gennemgang af beskyttende dele.
Det betyder i praksis, at alle synlige elinstallationer kontrolleres. Der foretages målinger på hovedtavlen og stikprøvekontrol på stikkontakter/afbryder/lampeudtag, hvor frontdækslet tages af, og materialerne bag kontrolleres.
Karakterskalaen
Elinstallationsrapporten ligner en tilstandsrapport, og der anvendes overordnet samme karaktersystem som i en tilstandsrapport:
IB – Ingen bemærkninger.
K0 – Praktisk eller kosmetisk mangel.
K1 – Ulovligt forhold, som ikke umiddelbart er farligt, og som ikke påvirker funktionsdygtigheden.
K2 – Ulovligt forhold, som på længere sigt kan indebære risiko for personskade eller brand og/eller manglende eller mangelfuld funktionsdygtighed i en mindre og afgrænset del af installationen.
K3 – Ulovligt forhold, som nu eller på kort sigt indebærer risiko for personskade eller brand og/eller manglende eller mangelfuld funktionsdygtighed i en væsentlig eller omfattende del af installationen.
UN – Bør undersøges nærmere.
En K1 kan fx være, at dåsen bag en stikkontakt ikke passer med fronten på stikkontakten.
En K2 kan være en manglende dåse bag et lampeudtag.
En K3 kan være, at fejlstrømafbryderen på eltavlen ikke kobler fra inden for tidsgrænsen.
Karakteren UN kan fx anvendes, hvis det ikke har været muligt at se alle kontakter/afbrydere i et rum.
Elinstallationsrapporten gennemgår ikke installationer, der ikke er synlige, som fx ledninger over et nedhængt loft, elinstallationer udenfor selve bygningen – fx lys i indkørslen – hårde hvidevarer og andre brugsgenstande. Rapporten tager ikke stilling til, om installationerne er tidssvarende.
Hvad koster en elinstallationsrapport, og hvor længe gælder den?
Prisen for en el-gennemgang inkl. rapport afhænger af, hvor stort huset er, og hvornår det er opført. Prisen ligger mellem 2.000 og 2.700 kr.
Elinstallationsrapporten er gyldig i 1 år, efter den er udarbejdet.